04 de febrer 2009

Biografia de Paul Auster


Paul Auster és un home polifacètic és cineasta, escriptor, poeta i guionista. Va néixer a la ciutat de Newark, suburbi de Nova Jersey, el 3 de febrer de 1947. Des de ben petit fou usuari de biblioteques, ja que el seu oncle era traductor i li deixava consultar llibres. Entre els seus llibres preferits hi havia Dostoivski, Poe, Cervantes o Samuel Beckett.
Va estudiar literatura francesa, italiana i anglesa a la Universitat de Columbia. Fou traductor de novel·la francesa, fins i tot , va suspendre l'ingrés a l'Institute des Hautes Etudes Cinématographiques, entre 1965 i 1967. El 1967 va tornar als Estats Units allà es dedica a escriure articles pera revistes, després col·laborà al The New York of Books i a Harper's Saturday Review.

La seva primera novel·la policíaca que publica ho fa sota el pseudònim de Paul Benjamin. Després en publica un altre que es diu La invenció de la solitud (1982), un èxit literari. Després va publicar la Trilogia de Nova York (1985-1986), on gaudí del reconeixement internacional.

En referència a la seva carrera cinematogràfica comença amb Smoke (1995) adaptada per Wayne Wang i amb la que guanyà el Independent Spirit Award.

Després també és vicepresident del Pen Club, una associació d'escriptors, presidida per Salman Rushdie que es dedica a promoure els drets humans pel món. Finalment dir que l'any 2006 se li atorga el premi Príncep d'Astúries de les Lletres.

[Informació extreta de Viquipèdia, podeu consultar en la següent URL:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Paul_Auster]
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ARXIU DEL BLOC